Next
Next

[BM] Pakai tudung sebab takutkan Tuhan atau Manusia?

[BM] Pakai tudung sebab takutkan Tuhan atau Manusia?
Mitchell Wong
on Fashion for Women
Nov 7, 2018
9:55 am

by Fiqa Latif

Zaman sekarang ramai je perempuan yang pakai tudung depan parents tapi bila dengan BF terus hilang tudung tu. So awak pakai tudung kerana.. Tuhan or Manusia?

Nak kata tudung ni susah untuk dipakai.. hm I don’t think so! Tapi ramai yang suka jadi hy..po..crite!

BEFORE

AFTER

I have a story to share:

“Bila jalan jalan kat KLCC , ada seorang perempuan ni tudung dia labuh siap dengan niqab lagi, masuk toilet terus tukar baju, pakai jeans and the best part is hilang dah tudung tadi. WOW!! so tadi yang pakai tudung labuh dengan niqab bagai tu maksudnya apa? Sebab takutkan Manusia lah kan bukannya takutkan Tuhan!”

Tudung is something yang INTERNATIONAL. Ada macam macam jenis, semua skin tone pon boleh suit dengan variety of tudung nowadays, so siapa cakap Perempuan Bertudung tak boleh bergaya?

LOOK AT THEM!

@_myrazainal

@itsdshazal

@samtilla

@neelofa

@cilibling

@lifelongpercussion

Style tudung sekarang dah macam macam and memudahkan tapi kenapa masih pilih untuk merumitkan situation. Kalau rasa tak ready nak pakai tudung KENAPA pakai at the first place?

Siapa Kenal Tun Siti Hasmah? I bet YOU know her right.

Beliau pernah disoal mengenai TUDUNG tapi jawapannya..

“Suami Larang Saya Bertudung”

Yeah I know right! Tapi hakikatnya takde siapa persoalkan perkara ni cause at the end it’s all about your heart. Better kalau Ikhlas nak pakai tudung and continuously pakai compared to sekejap pakai sekejap buka. Which one yang you guys prefer?

Same goes to Y.M. Tan Sri Dato' Seri Utama Prof. Dr. Ungku Zeti Akhtar binti Profesor Diraja Tun Dr. Ungku Abdul Aziz or well known as Zeti Akhtar Aziz. Wanita pertama yang digelar sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia.

Takde siapa pernah tanya dia “kenapa tak pakai tudung” and beliau pon tak pernah dikecam sebab issue tudung ATAU  sebenarnya ada status yang tertentu untuk VVIP ni? Hmm.. who knows!

Hakikatnya, pakai tudung atau tidak itu antara seseorang tu dengan Tuhan, yang penting NAWAITU seseorang wanita itu apabila memakai tudung dan membawa imej sebagai hijabi.

Adakah KITA berhak untuk menghakimi seseorang itu hanya dengan menilai dari luaran? Adakah dosa dan pahala seseorang itu terletak pada tangan Netizen yang mengecam dan menganggap dirinya lebih arif dan tahu?

Let’s Discuss… #goodtobetrue

Fatheen Awanis great article!

Reviews 0.0

No reviews yet.

Be the first to review!

MYC! App
Get Latest University
News & Updates
Install Now